Foredrag i 2023

FOREDRAG efteråret 2023

Peer Henrik Hansen: Landgang Ærø - spioner på Ærø under den kolde krig.

Tirsdag d. 17. oktober 2023 kl. 15.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing.

Entré: 50 kr. pr. person. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner. 

Umiddelbart kan man tro at Ærø gik under radaren i det store koldkrigsbillede, men øen fik faktisk en del opmærksomhed under den kolde krig. På baggrund af spionrapporter fundet i arkiverne i de tidligere Warszawa-pagtlande fortæller koldkrigshistoriker og museumsleder Peer Henrik Hansen, Langelands Museum, om den kortlægning af Ærø som fandt sted i slutningen af 1980'erne. Kom med og bliv klogere på, hvad der gjorde Ærø interessant, hvad spioner fra Warszawa-pagtlandene lavede på Ærø, og hvad der kunne ske hvis den kolde krig blev varm.

AFLYST - Peter Henningsen: Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard og den ærøske landbrugskrise. - AFLYST

Foredraget onsdag d. 22. november 2023 er desværre aflyst. Vi beklager!

Entré: 50,- kr. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner.

Med afsæt i Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard, fortæller dr. phil. Peter Henningsen, om fattigdom og misvækst på Ærø i begyndelsen af 1800-tallet. I modsætning til, hvad mange måske tror, så skabte udparcelleringen af de ærøske ladegårde 1767-71 og indførelsen af selveje i 1787 et stort fattigdomsproblem på Ærø. Situationen blev kun værre efter udbruddet af Englandskrigene 1807-14, og flere år med hård misvækst. Bønderne var udfordret, og søfarten i Ærøskøbing og Marstal var heller ikke meget bevendt. Vi skal helt hen til midten af 1800-tallet, før tingene begyndte at vende. 

Bemærk: Foredraget starter først kl. 19.30 pga. ekstraordinær generalforsamling i Ærø Museum Venner kl. 19.00. 

 

 

Tidligere foredrag sæson 2023 

Nicolaj Friderichsen: Ærøs historie i bevægelse. Filmaften.

Mamrelund onsdag den 25. januar kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Tilmelding: Man skal tilmelde sig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62522950 senest den 18. januar.

Filmaftenen gentages om nødvendigt i Mamrelund den 1. februar!

Er man til levende billeder og nostalgi, har man noget at glæde sig til, når Nicolaj Friderichsen viser film hentet fra hans filmarkiv. Man skal tilmelde sig til filmaftenen og det går efter først til mølle princippet. Hvis der er flere deltagere end der kan være på en aften gentages arrangementet.

Peter Henningsen: Portræt af en slyngel

Onsdag den 22. februar kl.19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing. 

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Fra 1750 til 1781 var Ærø styret af den despotiske og egenrådige amtsforvalter Moritz Moritzen, som spredte skræk og rædsel blandt øens bønder og som tillige var mere end almindelig korrupt. Han endte derfor med at blive sat fra bestillingen i 1781, men fortsatte ufortrødent med at skabe problemer på øen frem til 1790, hvor han flyttede til Holsten. Peter Henningsen har i et stykke tid arbejdet på en bog om Ærøs historie og foredraget er baseret på hans arbejde med det ærøske materiale i Rigsarkivet.

Sigurd Arve Baslund: Havsmarken – en frodig arkæologisk arbejdsmark

Torsdag den 23. marts kl. 19.00. Kulturladen, St. Rise Landevej 20, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Havsmarken synes nærmest at være et uudtømmeligt arkæologisk overflødighedshorn med spændende og vidtrækkende perspektiver. Hør arkæolog ved Langelands Museum, Sigurd Arve Baslund, fortælle om detektorfund, arkæologiske udgravninger og et helt usædvanligt strandmarked.

Senest ændret mandag, 20 november 2023 08:38
(0 bedømmelser)