Årbog 2021

Print
Ærø Museum dækker Ærøs historie fra Skjoldnæs Fyr til Eriks Hale. 9 artikler på 178 sider om Handelspladsen i Havsmarken, Søby Havn, Marstal by, Bregninge Kirke, Gunnar Hammerich, Museumshaven og Hør til husbehov og Faldskærmsudspringeren J. W. Newell i Nevre i 1922
Ærø Museums Årbog 2021
Vi leverer Afhentes på Museet for kr 0,00
Brutto-salgspris: kr 180,00
Heraf moms:kr 36,00
Pris / kg:
Beskrivelse

7 fortællinger om Ærøs fascinerende historie

Ærø Museums årbog for 2021 er netop kommet på gaden og bringer 7 nye fortællinger om det levende liv på Ærø gennem godt 1000 år. 

Den ældste fortælling er hentet fra Havsmarken. Arkæologerne Sigurd Arve Baslund Bohr og Jesper Hansen, Langelands Museum, gør status over det arkæologiske arbejde de seneste år på den ualmindelig frodige arbejdsmark. Havsmarken er nærmest et arkæologisk overflødighedshorn, som det bliver spændende at følge de kommende år. 

I Bregninge Kirke står et levende stykke kulturarv af internationalt format, den tyske billedhugger Claus Bjergs (1475-1535) fantastiske altertavle. Fhv. præst Jens Bruun, Aabenraa, har set på altertavlen og giver i artiklen ”Altertavlen i Bregninge Kirke og Claus Berg” en tolkning af altertavlens teologiske budskab. 

Hvad fik en tysk billedhugger af dette format til Danmark? I artiklen ”Dronning Christine og Claus Berg. Magten og kunsten” ridser afdelingsleder Mikkel Leth Jespersen, Historie Haderslev, baggrunden op. Det er historien om magt, royal branding og et kongeligt ægteskab som forliste.

 Ærø har en rig tradition for hørproduktion og i artiklen ”Hør – til husbehov” fortæller etnolog Mette E. Havsteen-Mikkelsen om hørrets vej fra plante til tekstiler. Artiklen er rigt illustreret med hørproduktionens redskaber, som indgår i Ærø Museums samlinger. 

Ikke alle opvisninger og stunts går lige godt og i 1922 gik det helt galt i luften over Nevre. Med 100 års forsinkelse har museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland, skrevet en reportage om en af luftens helte, professor Newell, og hans spring i døden. 

I 2022 går arbejdet med havneudvidelsen af Søby Havn i gang. I den anledning har kulturformidler Anita Lillevang foretaget en undersøgelse af bygninger og mennesker på havnen i Søby. I hendes artikel ”Før havneudvidelsen” kan man læse, hvad der kom ud af undersøgelsen af havnen, som bl.a. rummer Ærøs største private arbejdsplads. 

Marstal flække var et bysamfund i næsten ubrudt befolkningsvækst fra 1800 til 1901 og en økonomi, som kulminerede omkring 1920. I museumsleder Kim Furdals artikel ”Marstal mellem søfarts- og handelsby ca. 1800-1920” kan man bl.a. læse om den byudvikling og bygningskultur, der fulgte i kølvandet på søfartens guldalder i Marstal flække. 

Årbogen bringer også 3 artikler hentet fra Ærø Museums egen virke det seneste år. Cand.mag. Sissel Xenia Reese fortæller under overskriften ”Lyden af en samling” om sit arbejde med at lave en podcast om billedhugger Gunnar Hammerich og hans røde bindingsværkshus i Ærøskøbing. Flittige frivillige har de seneste år fornyet museumshaven. Museumsinspektør Sille Radoor Larsen fortæller om deres arbejde i ”Museumshaven i Brogade” 2021. Endelig slutter årbogen af med museets årsberetning for 2021. 

Den rigt illustrerede årbog på 178 sider kan købes hos Ærø Museum eller hos boghandleren for 180 kr. plus evt. forsendelse. Medlemmer af Ærø Museums Venner får årbogen som del af medlemskabet.

Praktisk: mål 24x17x1cm. vægt 500 gram. Indbinding: Paperback.