Kastebolden Ærø under Grever, Hertuger & Konger

Print
At være kastebold betyder, at man er overladt til andres forgodtbefindende. Ærø og ærøboerne har været pantet, arvet og erobret af forskellige fyrstehuse. Men den særlige historie sætter endnu sine spor i det ærøske landskab. Det gælder bl.a. de to gavlhuse fra 1600-tallet, Philip Kochs hus og Priors hus i Ærøskøbing, der i dag er levende nedslag af Ærøs unikke historie. (hæfte 42 sider)
Vi leverer Afhentes på Museet for kr 0,00
Brutto-salgspris: kr 60,00
Heraf moms:kr 12,00
Pris / kg:
Beskrivelse

Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger

Mandag den 15. juni er det præcis 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Ærø Museum markerer Genforeningen med en særudstilling ”Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger”, der løber frem til udgangen af oktober 2020.

Det har museet en helt særlig grund til. Fra 1410 og frem til 1867 var Ærø en del af Sønderjylland. Som følge af fredsaftalen med Preussen og Østrig efter nederlaget på Dybbøl i 1864 blev Ærø allerede genforenet med Kongeriget Danmark i 1867.

Udstillingen starter omkring 1232, hvor en dybt falleret dansk konge, Valdemar Sejr, havde brug for rigtig mange penge. Måske blev Ærø brugt som medgift til hans datter prinsesse Sofies bryllup med greven af Mark Brandenburg, Johan I, der bl.a. har grundlagt Berlin. Det betød, at Ærø gled ud af de danske kongers hænder og over på den mægtige nordtyske fyrsteslægt, ascanierne. Senere kom Ærø under schauenburgerne i Holsten. Ringen slutter med Ærøs genforening med Danmark i 1867.

At være kastebold betyder, at man er overladt til andres forgodtbefindende. Ærø og ærøboerne har været pantet, arvet og erobret af forskellige fyrstehuse. Men den særlige historie sætter endnu sine spor i det ærøske landskab. Det gælder bl.a. de to gavlhuse fra 1600-tallet, Philip Kochs hus og Priors hus i Ærøskøbing, der i dag er levende nedslag af Ærøs unikke historie.

I forbindelse med udstillingen udgiver Ærø Museum et udstillingskatalog ”Kastebolden Ærø” på 42 velillustrerede sider om Ærøs fascinerende historie fra ca. 1200 til 1867.

Fortiden er ikke bare fortid

Den er hver dag til stede på Ærø

Med venlig hilsen

Kim Furdal

museumsleder, ph.d.