Ærøsk TV-køkken stars

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

I løbet af juli og første halvdel af august skal Ærø Museum producere fire små TV-programmer om udvalgte ærøretter. De fire indslag skal vises i museets nye udstilling og på museet hjemmeside. Ærø Museum har ansat to cand.mag.’er i kulturhistorie Susanne Pedersen og Mie Lund Hansen, der skal producere filmene sammen med Henrik Schrøder fra Demand.dk

I den forbindelse vil Ærø Museum meget gerne i kontakt med ærøboere, der vil stille et stort køkken til rådighed for TV-optagelserne i starten af august. Vi vil nemlig helst præsentere maden i lokale rammer, hvor maden bliver tilberedt. Optagelserne er planlagt til at tage to dage.

Museet vil også gerne i kontakt med personer, der har et særligt forhold til traditionelle ærøske retter.

Interesserede kan kontakte museets leder, Kim Furdal på telefon 62 52 29 50 eller på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sommer 2019 på Søbygaard stars

Kys Frøen aktiviteter for børn på Søbygaard 2019 

Kys Frøen for børn: Snitning, sav og søm, bueskydning, bål med pandekage- bagning og gamle lege på gårdspladsen som f.eks. ringkast, kongespil, sækkevæddeløb og gå på stylter.

 Arrangementerne herunder er med instruktør:

Mandage fra den 1/7 til den 5/8 kl. 11-14: Bag snobrød over bål

Tirsdage fra den 2/7 til den 6/8 kl. 11-14: Byg dit eget insekthotel *

Onsdage fra den 3/7 til den 7/8 kl. 11-14: Instruktion i rollespil

Torsdage fra den 4/7 til den 8/8 kl. 11-14: Byg en drage eller et fuglehus *

Fredage fra den 5/7 til den 9/8 kl. 11-14: Bag snobrød over bål

De mange andre tilbud i Kys Frøen kan man naturligvis også benytte sig af hver dag.

Rundvisning på Søbygaard hver mandag og onsdag fra 1. juli til 15. august kl. 14

Rundvisning med biavleren hver tirsdag kl. 15 hele sommeren.

Entré inkl. udstillinger: Børn gratis, Voksne 60,- kr. Kys Frøen for børn 25,- kr.

* + 45,- kr. for materialer ved bygning af insekthotel, dragebygning og fuglehus.

Årets udstilling på slottet er ”Smuglernes paradis”: Hvorfor smugle? spørger årets udstilling ”Smuglernes paradis”. Udstillingen sætter fokus på smugleri i Det Sydfynske Øhav og på Ærø.

I laden kan du se udstillingen Peter Haubros billedverden Det uventede spejlbillede af den velkendte verden.

Peters billeder er bygget op af elementer fra den verden (i det nordlige Provence) han i mange år har boet i, men også af elementer fra politik, dagligdag, vaner og uvaner i den store verden. Billederne er muntre, kritisk kommenterende og umiddelbart appellerende og mange af dem med detaljer fra den østerlandske (Kina/Japan) symbol- og skriftverden. Hvad enten Peters billeder er muntre, smukke eller kritisk kommenterende, er de altid godt teknisk, figurativt udført.

Udstillingen er arrangeret af Kunstforeningen på Ærø og Søbygårds Venner

Åbent alle dage fra kl. 10-16 - Søbygårdsvej 2-4, 5985 Søby, Ærø, tlf. 62581675  

Åbne rundvisninger 2019 stars

Fra den 1. juli til den 15. august er der ugentlige rundvisninger på museets afdelinger imod betaling af almindelig entre.

På Ærø Museum i Brogade 3-5, Ærøskøbing er det tirsdag og torsdag kl. 14.00

I Hammerichs Hus i Gyden 22 har vi desværre måtte aflyse rundvisninger og åbning i år pga en større bygningsskade

På Søbygaard, Søbygårdsvej 2-4 lige udenfor Søby er det mandag og onsdag kl. 14.00 

 

Sæsonstart på Søbygaard

Åben alle dage kl. 10-16, fra 16. maj til 20. oktober 2019

 

Torsdag den 16. maj kl. 11.00 slår Søbygaard vindebroen ned for sæson 2019 og der åbnes for museets udstilling "Smuglernes paradis".

Udstillingen sætter fokos på smugleri i Det sydfynsk Øhav op på Ærø. 

Efter åbningen serverer Søbygaards Venner en forfriskning.

 

For børn og barnlige sjæle er der altid mulighed for at prøve aktiviteterne i ”Kys Frøen”, hvor der kan fanges fisk i søen, snittes redskaber, lege som på hertugens tid og kværne korn til mel og lave pandekager over bål.
 
Entre 60,- kr.,  børn gratis,  Kys Frøen 25,- kr.
 
Søbygaards Venner arrangerer klassiske koncerter på Søbygaard. Læs nærmere på deres hjemmeside: http://www.søbygaard.dk 

Diger og levende hegn

 

Hæfte om diger og hegn i det ærøske landskab.

Forestil dem et Ærø uden diger og hegn. Et fuldstændigt åbent landskab, som man kan opleve det i den tyske forbundsstat Mecklenburg-Vorpommern, hvor der er marker så langt øjet rækker. Det er svært. Ærø har en rigdom af diger og hegn, som bl.a. de mange cykelturister værdsætter på deres ture rundt på Ærø. I den forstand er det frodige kulturlandskab også en kilde til indtægter og rigdom på øen.

Men hvad er den historiske baggrund for de mange diger på Ærø? Diger og hegn er fortid, som endnu lever i nutiden rundt om i det åbnet landskab. De har en lang historie, som rækker godt 1000 år tilbage i tiden med opførelsen af kirkerne og etableringen af kirkesognene.

Ærø Museum har udgivet et lille hæfte med titlen ”Diger og hegn i det ærøske landskab” skrevet af historiker Ole Falkentorp. Her fortæller han om den i mere end en forstand langstrakte historie fra de første sogneskel over ejerlavsskellene, hovedgårdsdigerne og landboreformernes diger til udviklingen inden for landbruget efter 1945, som truer de eksisterende diger.

Det velillustrerede hæfte på 20 sider kommer godt rundt om emnet. Bagerst er der litteraturhenvisninger, så særlig interesserede kan dykke længere ned i emnet. Hæftet kan læses hjemme i et læsemøbel eller tages med på en cykeltur i det rige ærøske digelandskab.

”Diger og hegn i det ærøske landskab” kan købes i Creutz Hjørne i Ærøskøbing og på turistkontoret for blot 40 kr.

God læselyst

Kim Furdal

museumsleder, ph.d.

Smugleri, skippere og langfart

Mikkel Kühls nye bog Smugleri, skippere og langfart - Ærøskøbings søfart 1750-1920 kan købes på Marstal Søfartsmuseum, på Det Gamle Værft og i Creutz' Hjørne i Ærøskøbing samt på vores hjemmeside.