Ærø Museum bliver en del af Museum Sydfyn stars

Museumsfusion fra 1. januar 2024

Den 9. november blev fusionsaftalen mellem Svendborg Museum og Ærø Museum underskrevet. Dermed er Museum Sydfyn en realitet fra 1. januar 2024. Vi er i fuld gang med forberedelserne og glæder os.

Opdatering den 02.10.2023

Fusionen mellem Svendborg Museum og Ærø Museum under navnet "Museum Sydfyn" er nu godkendt af Ærø Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen og Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg Kommune. Så pr. 1. januar 2024 er Museum Sydfyn en realitet.

Det fusionerede museum vil have hovedadresse på Grubbemøllevej i Svendborg. Som gæst og bruger af museerne vil man dog fortsat møde Svendborg Museum, Danmarks Forsorgsmuseum og Ærø Museum under de navne og med hver deres profil og stærke lokale forankring, som vi kender i dag.

Pressemeddelelse den 29.08.2023

Bestyrelser og ledelser på Svendborg Museum og Ærø Museum har besluttet at fusionere under navnet ”Museum Sydfyn”. Fusionen bliver en realitet fra 1. januar 2024, hvis museernes beslutning efter planen godkendes af de kommunale tilskudsgivere i Svendborg Kommune og Ærø Kommune samt af Slots- og Kulturstyrelsen.

”Det er fantastisk at tænke på, at vi netop i disse dage får støbt det fundament, som museerne skal bygge på i de kommende år. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at det bliver godt", udtaler Sille Radoor Larsen, konstitueret leder på Ærø Museum.

Det fusionerede museum vil have hovedadresse på Grubbemøllevej i Svendborg. Som gæst og bruger af museerne vil man dog fortsat møde Svendborg Museum, Danmarks Forsorgsmuseum og Ærø Museum under de navne og med hver deres profil og stærke lokale forankring, som vi kender i dag. Ambitionen er at skabe en mere solid organisation med plads til faglig udvikling, bedre attraktioner, flere gæster og større økonomisk volumen til gavn for borgere og besøgende i begge kommuner.

”Ambitionerne for museerne er store, for kvaliteten i de fortællinger vi vil bygge udviklingen af Museum Sydfyn på, er af national betydning og af international kvalitet – det forpligter på den gode måde”, siger Jesper Hansen, direktør på Svendborg Museum.

Ærø Museum søger forvalter stars

 Ærø Museum søger forvalter – flexjob

Ærø Museum søger en dygtig og engageret forvalter i flexjob 15 timer om ugen. Som forvalter står du for daglig drift og vedligehold af museets bygninger og alarmanlæg. Dertil kommer praktisk bistand i forbindelse med opbygning af udstillinger og løbende tilsyn med museets magasiner.

Vi forestiller os at du har en håndværksmæssig baggrund, og gode samarbejdsevner. Vi forventer at du kan løse opgaver på egen hånd, men derudover skal du også have lyst til at være en del af en lille arbejdsplads med alsidige arbejdsopgaver og højt til loftet.

Ærø Museum er en afdeling under det statsanerkendte kulturhistoriske museum Museum Sydfyn. På Ærø er vi 7 fastansatte og omkring 30 frivillige. Vi har til huse i Ærøskøbing og råder over de to fredede udstillingsbygninger Brogade 3-5 og Hammerichs Hus, Gyden 22, foruden vores administrationsbygning Dommergården, Søndergade 16.

Opstart hurtigst muligt eller gerne fra 1. maj. Løn efter gældende overenskomst.

Vil du vide mere er du velkommen til at kontakte afdelingsleder Sille Radoor Larsen tlf. 24 80 92 12.

Ansøgning, CV og relevante bilag sendes til afdelingsleder Sille Radoor Larsen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ansøgningsfrist 15. marts 2024.

Samtaler forventes afholdt i uge 12.

Kørekort: B Almindelig bil.

 

Skoletjenesten

Ærøskøbing. På sporet af en købstad er Ærø Museums formidlingstilbud til 6. klassetrin. Det består af et elevhæfte og en byvandring i en af Danmarks mest velbevarede købstæder, Ærøskøbing.

Fag: Tilbuddet er målrettet faget historie.

Emner: Elevhæfte og byvandring tager udgangspunkt i købstaden, som en særlig form for by. Fokus er på Ærøskøbings erhvervsstruktur og indbyggernes samspil med omverdenen fra middelalderen og frem til i dag. Emner der berøres er: Købstæder - Handel med omverdenen - Fyrstemagt - Søfart - Turisme - Bybevaring

Forudsætninger: materialet forudsætter et vist kendskab til historisk kronologi.

Materialet understøtter følgende trinmål for faget historie efter 6. klassetrin:

Kronologi, brud og kontinuitet: Eleven kan identificere brud og kontinuitet i historien. - Eleven har viden om væsentlige træk ved historiske perioder. Det lokale, regionale og globale: Eleven kan redegøre for samspil mellem aspekter fra dansk og omverdens historie. - Eleven kan redegøre for konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden. - Eleven har viden om samspil mellem dansk og omverdens historie. - Eleven har viden om konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden.

Gennemførelse af forløb:

  1. Elevmaterialet kan hentes på Ærø Museums hjemmeside arremus.dk - vedhæftet i PDF nederst på denne side 
  2. Elevmaterialet kan enten læses i klassen eller som hjemmearbejde.
  3. Book en byvandring i Ærøskøbing på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62 52 29 50.
  4. Klassen besøger Ærøskøbing og tager på byvandring. Varighed ca. 1 time. Byvandringen kan evt. kombineres med en omvisning på Ærø Museum, Brogade 3-5. 

Praktisk information: Byvandring med en museumsinspektør koster 450 kr. Alle børn under 18 år har gratis adgang til Ærø Museum, men medfølgende lærere skal betale almindelig entré. I er velkomne til at spise jeres madpakker på Ærø Museum, Brogade 3-5, 5970 Ærøskøbing.

Historiesafari i Ærøskøbing

Fra maj til oktober kan man på Søbygaard kaste sig i lag med naturens luner ved at besøge aktivitetscentret "Kys Frøen", der giver mulighed for blandt andet bueskydning, gps-skattejagt, bålmad, forsøg med sol- og vindenergi samt meget mere. Der er udførlige vejledninger til aktiviteterne, og personalet hjælper jer gerne i gang. Kys Frøen er både for skoleklasser, mindre grupper og børnefamilier. Kontakt Søbygaard for mere information eller booking på telefon: 62 58 16 76. Ærø Museum samarbejder med Lejrskoleportalen om dagsaktiviteter for lejrskoler. Prøv f.eks. at lave våbenskjold og bliv en mester i sværdkamp. Klassen får instruktion i sværdkamp, lærer om heraldik og få skjoldene med hjem. Læs mere her: lejrskoleportalen.dk eller kontakt os.

Ring til Ærø Museum på telefon 62 52 29 50, hvis du vil have en rundvisning i Ærøskøbings gamle bydel tilpasset lige netop dit klassetrin. Ærø Museum har flere forskellige tilbud til skoleklasser. Vi giver eksempelvis gerne en rundvisning på vores museer eller en byvandring i Ærøskøbing. Ærø Museum stiller sig gerne til rådighed, hvis I derudover har nogle idéer eller ønsker. Det er blot at kontakte os, så finder vi ud af noget. 

Katteskattejagt i Brogade stars

Prøv vores tilbud til børn og voksne på Ærø Museum i Brogade.
Kender I Storm? Storm er naboens kat og han holder til i haven i Brogade, hvor han altid er god for en snak. Ser han sit snit til det, kan han også godt finde på at gå en runde i udstillingen og det har givet inspiration til vores nye gratis formidlingstilbud til børn i alderen 4-8 år og deres voksne.
Med Ærø Museums Katteskattejagt kan I følge i Storms potespor rundt i udstillingen Ærø - Vores Ø. Der er spørgsmål til hvert rum og svarer I rigtigt, er der en besked fra Storm og en præmie til sidst.
Katteskattejagten er illustreret af Susanne Fournais Grube og hæftet kan også bruges som malebog.
 
Storm
 
Fra Storm hæftet

 

Ærøsk TV-køkken stars

Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.

Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.

Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.

Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller. 

 

Foredrag i 2023 stars

FOREDRAG efteråret 2023

Peer Henrik Hansen: Landgang Ærø - spioner på Ærø under den kolde krig.

Tirsdag d. 17. oktober 2023 kl. 15.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing.

Entré: 50 kr. pr. person. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner. 

Umiddelbart kan man tro at Ærø gik under radaren i det store koldkrigsbillede, men øen fik faktisk en del opmærksomhed under den kolde krig. På baggrund af spionrapporter fundet i arkiverne i de tidligere Warszawa-pagtlande fortæller koldkrigshistoriker og museumsleder Peer Henrik Hansen, Langelands Museum, om den kortlægning af Ærø som fandt sted i slutningen af 1980'erne. Kom med og bliv klogere på, hvad der gjorde Ærø interessant, hvad spioner fra Warszawa-pagtlandene lavede på Ærø, og hvad der kunne ske hvis den kolde krig blev varm.

AFLYST - Peter Henningsen: Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard og den ærøske landbrugskrise. - AFLYST

Foredraget onsdag d. 22. november 2023 er desværre aflyst. Vi beklager!

Entré: 50,- kr. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner.

Med afsæt i Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard, fortæller dr. phil. Peter Henningsen, om fattigdom og misvækst på Ærø i begyndelsen af 1800-tallet. I modsætning til, hvad mange måske tror, så skabte udparcelleringen af de ærøske ladegårde 1767-71 og indførelsen af selveje i 1787 et stort fattigdomsproblem på Ærø. Situationen blev kun værre efter udbruddet af Englandskrigene 1807-14, og flere år med hård misvækst. Bønderne var udfordret, og søfarten i Ærøskøbing og Marstal var heller ikke meget bevendt. Vi skal helt hen til midten af 1800-tallet, før tingene begyndte at vende. 

Bemærk: Foredraget starter først kl. 19.30 pga. ekstraordinær generalforsamling i Ærø Museum Venner kl. 19.00. 

 

 

Tidligere foredrag sæson 2023 

Nicolaj Friderichsen: Ærøs historie i bevægelse. Filmaften.

Mamrelund onsdag den 25. januar kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Tilmelding: Man skal tilmelde sig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62522950 senest den 18. januar.

Filmaftenen gentages om nødvendigt i Mamrelund den 1. februar!

Er man til levende billeder og nostalgi, har man noget at glæde sig til, når Nicolaj Friderichsen viser film hentet fra hans filmarkiv. Man skal tilmelde sig til filmaftenen og det går efter først til mølle princippet. Hvis der er flere deltagere end der kan være på en aften gentages arrangementet.

Peter Henningsen: Portræt af en slyngel

Onsdag den 22. februar kl.19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing. 

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Fra 1750 til 1781 var Ærø styret af den despotiske og egenrådige amtsforvalter Moritz Moritzen, som spredte skræk og rædsel blandt øens bønder og som tillige var mere end almindelig korrupt. Han endte derfor med at blive sat fra bestillingen i 1781, men fortsatte ufortrødent med at skabe problemer på øen frem til 1790, hvor han flyttede til Holsten. Peter Henningsen har i et stykke tid arbejdet på en bog om Ærøs historie og foredraget er baseret på hans arbejde med det ærøske materiale i Rigsarkivet.

Sigurd Arve Baslund: Havsmarken – en frodig arkæologisk arbejdsmark

Torsdag den 23. marts kl. 19.00. Kulturladen, St. Rise Landevej 20, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Havsmarken synes nærmest at være et uudtømmeligt arkæologisk overflødighedshorn med spændende og vidtrækkende perspektiver. Hør arkæolog ved Langelands Museum, Sigurd Arve Baslund, fortælle om detektorfund, arkæologiske udgravninger og et helt usædvanligt strandmarked.