Landgang Ærø - Spioner på Ærø under den kolde krig stars

7 DDR military komp

 

Aktiviteter 

Hvad har idylliske Ærø at gøre med den kolde krig og spionage?

Umiddelbart kan man tro at Ærø gik under radaren i det store koldkrigsbillede, men øen fik faktisk en del opmærksomhed under den kolde krig. På baggrund af spionrapporter fundet i arkiverne i de tidligere Warszawa-pagtlande, har Langelands Museum lavet en særudstilling om kortlægningen af Ærø i slutningen af 1980’erme. Her kan du blive klogere på, hvad der gjorde Ærø interessant, hvad spioner fra Warszawa-pagtlandene lavede på Ærø, og hvad der kunne ske hvis den kolde krig blev varm.

Udstillingen kan ses på Ærø Museum fra d. 16. juni til d. 21. oktober 2023.

Årbog 2022 stars

Årbog 2022 er nu i handlen med en række spændende artikler om Ærø.

"Kun navnet er tilbage. Gudsgave og Gudsgavemark i Marstal Landsogn." Af museumsinspektør MSO Peter Henningsen, Ærø Museum.

"Med munterhedens raske hænder. Christian Faber og det ærøske landskab 1820. Af museumsinspektør MSO Peter Henningsen, Ærø Museum.

"Den sidste koppeepidemi. Marstal 1833." Af museumsinspektør MSO Peter Henningsen, Ærø Museum.

"Landskabet Ærø. Et specielt forvaltningsdistrikt i hertugdømmet 1773-1864." Af lektor Gerret Liebing Schlaber, Deutsches Gymnasium Nordschleswig, Aabenraa.

"Nyt fra Brasilien - anno 1927". Af Winnie Odder, forhenværende malerikonservator Bevaringscenter Fyn.

Årbogen kan købes på Ærø Museum eller hos boghandleren for 170 kr. plus evt. forsendelse. Er du medlem af Ærø Museums Venneforening modtager du årbogen i din postkasse.

 

 

 

Skoletjenesten

Ærøskøbing. På sporet af en købstad er Ærø Museums formidlingstilbud til 6. klassetrin. Det består af et elevhæfte og en byvandring i en af Danmarks mest velbevarede købstæder, Ærøskøbing.

Fag: Tilbuddet er målrettet faget historie.

Emner: Elevhæfte og byvandring tager udgangspunkt i købstaden, som en særlig form for by. Fokus er på Ærøskøbings erhvervsstruktur og indbyggernes samspil med omverdenen fra middelalderen og frem til i dag. Emner der berøres er: Købstæder - Handel med omverdenen - Fyrstemagt - Søfart - Turisme - Bybevaring

Forudsætninger: materialet forudsætter et vist kendskab til historisk kronologi.

Materialet understøtter følgende trinmål for faget historie efter 6. klassetrin:

Kronologi, brud og kontinuitet: Eleven kan identificere brud og kontinuitet i historien. - Eleven har viden om væsentlige træk ved historiske perioder. Det lokale, regionale og globale: Eleven kan redegøre for samspil mellem aspekter fra dansk og omverdens historie. - Eleven kan redegøre for konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden. - Eleven har viden om samspil mellem dansk og omverdens historie. - Eleven har viden om konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden.

Gennemførelse af forløb:

  1. Elevmaterialet kan hentes på Ærø Museums hjemmeside arremus.dk - vedhæftet i PDF nederst på denne side 
  2. Elevmaterialet kan enten læses i klassen eller som hjemmearbejde.
  3. Book en byvandring i Ærøskøbing på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62 52 29 50.
  4. Klassen besøger Ærøskøbing og tager på byvandring. Varighed ca. 1 time. Byvandringen kan evt. kombineres med en omvisning på Ærø Museum, Brogade 3-5. 

Praktisk information: Byvandring med en museumsinspektør koster 450 kr. Alle børn under 18 år har gratis adgang til Ærø Museum, men medfølgende lærere skal betale almindelig entré. I er velkomne til at spise jeres madpakker på Ærø Museum, Brogade 3-5, 5970 Ærøskøbing.

Historiesafari i Ærøskøbing

Fra maj til oktober kan man på Søbygaard kaste sig i lag med naturens luner ved at besøge aktivitetscentret "Kys Frøen", der giver mulighed for blandt andet bueskydning, gps-skattejagt, bålmad, forsøg med sol- og vindenergi samt meget mere. Der er udførlige vejledninger til aktiviteterne, og personalet hjælper jer gerne i gang. Kys Frøen er både for skoleklasser, mindre grupper og børnefamilier. Kontakt Søbygaard for mere information eller booking på telefon: 62 58 16 76. Ærø Museum samarbejder med Lejrskoleportalen om dagsaktiviteter for lejrskoler. Prøv f.eks. at lave våbenskjold og bliv en mester i sværdkamp. Klassen får instruktion i sværdkamp, lærer om heraldik og få skjoldene med hjem. Læs mere her: lejrskoleportalen.dk eller kontakt os.

Ring til Ærø Museum på telefon 62 52 29 50, hvis du vil have en rundvisning i Ærøskøbings gamle bydel tilpasset lige netop dit klassetrin. Ærø Museum har flere forskellige tilbud til skoleklasser. Vi giver eksempelvis gerne en rundvisning på vores museer eller en byvandring i Ærøskøbing. Ærø Museum stiller sig gerne til rådighed, hvis I derudover har nogle idéer eller ønsker. Det er blot at kontakte os, så finder vi ud af noget. 

Katteskattejagt i Brogade stars

Prøv vores tilbud til børn og voksne på Ærø Museum i Brogade.
Kender I Storm? Storm er naboens kat og han holder til i haven i Brogade, hvor han altid er god for en snak. Ser han sit snit til det, kan han også godt finde på at gå en runde i udstillingen og det har givet inspiration til vores nye gratis formidlingstilbud til børn i alderen 4-8 år og deres voksne.
Med Ærø Museums Katteskattejagt kan I følge i Storms potespor rundt i udstillingen Ærø - Vores Ø. Der er spørgsmål til hvert rum og svarer I rigtigt, er der en besked fra Storm og en præmie til sidst.
Katteskattejagten er illustreret af Susanne Fournais Grube og hæftet kan også bruges som malebog.
 
Storm
 
Fra Storm hæftet

 

Ærøsk TV-køkken stars

Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.

Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.

Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.

Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller. 

 

Foredrag i 2023 stars

FOREDRAG efteråret 2023

Peer Henrik Hansen: Landgang Ærø - spioner på Ærø under den kolde krig.

Tirsdag d. 17. oktober 2023 kl. 15.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing.

Entré: 50 kr. pr. person. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner. 

Umiddelbart kan man tro at Ærø gik under radaren i det store koldkrigsbillede, men øen fik faktisk en del opmærksomhed under den kolde krig. På baggrund af spionrapporter fundet i arkiverne i de tidligere Warszawa-pagtlande fortæller koldkrigshistoriker og museumsleder Peer Henrik Hansen, Langelands Museum, om den kortlægning af Ærø som fandt sted i slutningen af 1980'erne. Kom med og bliv klogere på, hvad der gjorde Ærø interessant, hvad spioner fra Warszawa-pagtlandene lavede på Ærø, og hvad der kunne ske hvis den kolde krig blev varm.

AFLYST - Peter Henningsen: Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard og den ærøske landbrugskrise. - AFLYST

Foredraget onsdag d. 22. november 2023 er desværre aflyst. Vi beklager!

Entré: 50,- kr. Gratis adgang for medlemmer af Ærø Museums Venner.

Med afsæt i Anna Cathrine Fabricius på Søbygaard, fortæller dr. phil. Peter Henningsen, om fattigdom og misvækst på Ærø i begyndelsen af 1800-tallet. I modsætning til, hvad mange måske tror, så skabte udparcelleringen af de ærøske ladegårde 1767-71 og indførelsen af selveje i 1787 et stort fattigdomsproblem på Ærø. Situationen blev kun værre efter udbruddet af Englandskrigene 1807-14, og flere år med hård misvækst. Bønderne var udfordret, og søfarten i Ærøskøbing og Marstal var heller ikke meget bevendt. Vi skal helt hen til midten af 1800-tallet, før tingene begyndte at vende. 

Bemærk: Foredraget starter først kl. 19.30 pga. ekstraordinær generalforsamling i Ærø Museum Venner kl. 19.00. 

 

 

Tidligere foredrag sæson 2023 

Nicolaj Friderichsen: Ærøs historie i bevægelse. Filmaften.

Mamrelund onsdag den 25. januar kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Tilmelding: Man skal tilmelde sig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62522950 senest den 18. januar.

Filmaftenen gentages om nødvendigt i Mamrelund den 1. februar!

Er man til levende billeder og nostalgi, har man noget at glæde sig til, når Nicolaj Friderichsen viser film hentet fra hans filmarkiv. Man skal tilmelde sig til filmaftenen og det går efter først til mølle princippet. Hvis der er flere deltagere end der kan være på en aften gentages arrangementet.

Peter Henningsen: Portræt af en slyngel

Onsdag den 22. februar kl.19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing. 

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Fra 1750 til 1781 var Ærø styret af den despotiske og egenrådige amtsforvalter Moritz Moritzen, som spredte skræk og rædsel blandt øens bønder og som tillige var mere end almindelig korrupt. Han endte derfor med at blive sat fra bestillingen i 1781, men fortsatte ufortrødent med at skabe problemer på øen frem til 1790, hvor han flyttede til Holsten. Peter Henningsen har i et stykke tid arbejdet på en bog om Ærøs historie og foredraget er baseret på hans arbejde med det ærøske materiale i Rigsarkivet.

Sigurd Arve Baslund: Havsmarken – en frodig arkæologisk arbejdsmark

Torsdag den 23. marts kl. 19.00. Kulturladen, St. Rise Landevej 20, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Havsmarken synes nærmest at være et uudtømmeligt arkæologisk overflødighedshorn med spændende og vidtrækkende perspektiver. Hør arkæolog ved Langelands Museum, Sigurd Arve Baslund, fortælle om detektorfund, arkæologiske udgravninger og et helt usædvanligt strandmarked.