Sophus Paulsen 1883-1935 stars

 Aktiviteter

Sophus Paulsen 1883-1935

Kunstneren Sophus Paulsen boede på Ærø fra 1912-1932, og fandt sine værker i og omkring Ærøskøbing. Udstillingen viser værker fra museets samling.

Udstillingen kan ses fra d. 18. november 2022 til 10. april 2023.

 

Ærø Museums årbog 2021 stars

Ærø Museums årbog for 2021 er netop kommet på gaden og bringer 7 nye fortællinger om det levende liv på Ærø gennem godt 1000 år.

Den ældste fortælling er hentet fra Havsmarken. Arkæologerne Sigurd Arve Baslund Bohr og Jesper Hansen, Langelands Museum, gør status over det arkæologiske arbejde de seneste år på den ualmindelig frodige arbejdsmark. Havsmarken er nærmest et arkæologisk overflødighedshorn, som det bliver spændende at følge de kommende år.

I Bregninge Kirke står et levende stykke kulturarv af international format, den tyske billedhugger Claus Bjergs (1475-1535) fantastiske altertavle. Fhv. præst Jens Bruun, Aabenraa, har set på altertavlen og giver i artiklen ”Altertavlen i Bregninge Kirke og Claus Berg” en tolkning af altertavlens teologiske budskab.

Hvad fik en tysk billedhugger af dette format til Danmark? I artiklen ”Dronning Christine og Claus Berg. Magten og kunsten” ridser afdelingsleder Mikkel Leth Jespersen, Historie Haderslev, baggrunden op. Det er historien om magt, royal branding og et kongeligt ægteskab som forliste.

Ærø har en rig tradition for hørproduktion og i artiklen ”Hør – til husbehov” fortæller etnolog Mette E. Havsteen-Mikkelsen om hørrets vej fra plante til tekstiler. Artiklen er rigt illustreret med hørproduktionens redskaber, som indgår i Ærø Museums samlinger.

Ikke alle opvisninger og stunts går lige godt og i 1922 gik det helt galt i luften over Nevre. Med 100 års forsinkelse har museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland, skrevet en reportage om en af luftens helte, professor Newell, og hans spring i døden.

I 2022 går arbejdet med havneudvidelsen af Søby Havn i gang. I den anledning har kulturformidler Anita Lillevang foretaget en undersøgelse af bygninger og mennesker på havnen i Søby. I hendes artikel ”Før havneudvidelsen” kan man læse, hvad der kom ud af undersøgelsen af havnen, som bl.a. rummer Ærøs største private arbejdsplads.

Marstal flække var et bysamfund i næsten ubrudt befolkningsvækst fra 1800 til 1901 og en økonomi, som kulminerede omkring 1920. I museumsleder Kim Furdals artikel ”Marstal mellem søfarts- og handelsby ca. 1800-1920” kan man bl.a. læse om den byudvikling og bygningskultur, der fulgte i kølvandet på søfartens guldalder i Marstal flække.

Årbogen bringer også 3 artikler hentet fra Ærø Museums egen virke det seneste år. Cand.mag. Sissel Xenia Reese fortæller under overskriften ”Lyden af en samling” om sit arbejde med at lave en podcast om billedhugger Gunnar Hammerich og hans røde bindingsværkshus i Ærøskøbing. Flittige frivillige har de seneste år fornyet museumshaven. Museumsinspektør Sille Radoor Larsen fortæller om deres arbejde i ”Museumshaven i Brogade” 2021. Endelig slutter årbogen af med museets årsberetning for 2021.

Den rigt illustrerede årbog på 178 sider kan købes hos Ærø Museum eller hos boghandleren for 180 kr. plus evt. forsendelse. Medlemmer af Ærø Museums Venner får årbogen som del af medlemskabet.

 

 

 

Skoletjenesten

Ærøskøbing. På sporet af en købstad er Ærø Museums formidlingstilbud til 6. klassetrin. Det består af et elevhæfte og en byvandring i en af Danmarks mest velbevarede købstæder, Ærøskøbing.

Fag: Tilbuddet er målrettet faget historie.

Emner: Elevhæfte og byvandring tager udgangspunkt i købstaden, som en særlig form for by. Fokus er på Ærøskøbings erhvervsstruktur og indbyggernes samspil med omverdenen fra middelalderen og frem til i dag. Emner der berøres er: Købstæder - Handel med omverdenen - Fyrstemagt - Søfart - Turisme - Bybevaring

Forudsætninger: materialet forudsætter et vist kendskab til historisk kronologi.

Materialet understøtter følgende trinmål for faget historie efter 6. klassetrin:

Kronologi, brud og kontinuitet: Eleven kan identificere brud og kontinuitet i historien. - Eleven har viden om væsentlige træk ved historiske perioder. Det lokale, regionale og globale: Eleven kan redegøre for samspil mellem aspekter fra dansk og omverdens historie. - Eleven kan redegøre for konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden. - Eleven har viden om samspil mellem dansk og omverdens historie. - Eleven har viden om konsekvenser af samspil mellem dansk historie og omverden.

Gennemførelse af forløb:

  1. Elevmaterialet kan hentes på Ærø Museums hjemmeside arremus.dk - vedhæftet i PDF nederst på denne side 
  2. Elevmaterialet kan enten læses i klassen eller som hjemmearbejde.
  3. Book en byvandring i Ærøskøbing på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62 52 29 50.
  4. Klassen besøger Ærøskøbing og tager på byvandring. Varighed ca. 1 time. Byvandringen kan evt. kombineres med en omvisning på Ærø Museum, Brogade 3-5. 

Praktisk information: Byvandring med en museumsinspektør koster 450 kr. Alle børn under 18 år har gratis adgang til Ærø Museum, men medfølgende lærere skal betale almindelig entré. I er velkomne til at spise jeres madpakker på Ærø Museum, Brogade 3-5, 5970 Ærøskøbing.

Historiesafari i Ærøskøbing

Fra maj til oktober kan man på Søbygaard kaste sig i lag med naturens luner ved at besøge aktivitetscentret "Kys Frøen", der giver mulighed for blandt andet bueskydning, gps-skattejagt, bålmad, forsøg med sol- og vindenergi samt meget mere. Der er udførlige vejledninger til aktiviteterne, og personalet hjælper jer gerne i gang. Kys Frøen er både for skoleklasser, mindre grupper og børnefamilier. Kontakt Søbygaard for mere information eller booking på telefon: 62 58 16 76. Ærø Museum samarbejder med Lejrskoleportalen om dagsaktiviteter for lejrskoler. Prøv f.eks. at lave våbenskjold og bliv en mester i sværdkamp. Klassen får instruktion i sværdkamp, lærer om heraldik og få skjoldene med hjem. Læs mere her: lejrskoleportalen.dk eller kontakt os.

Ring til Ærø Museum på telefon 62 52 29 50, hvis du vil have en rundvisning i Ærøskøbings gamle bydel tilpasset lige netop dit klassetrin. Ærø Museum har flere forskellige tilbud til skoleklasser. Vi giver eksempelvis gerne en rundvisning på vores museer eller en byvandring i Ærøskøbing. Ærø Museum stiller sig gerne til rådighed, hvis I derudover har nogle idéer eller ønsker. Det er blot at kontakte os, så finder vi ud af noget. 

Katteskattejagt i Brogade stars

Prøv vores tilbud til børn og voksne på Ærø Museum i Brogade.
Kender I Storm? Storm er naboens kat og han holder til i haven i Brogade, hvor han altid er god for en snak. Ser han sit snit til det, kan han også godt finde på at gå en runde i udstillingen og det har givet inspiration til vores nye gratis formidlingstilbud til børn i alderen 4-8 år og deres voksne.
Med Ærø Museums Katteskattejagt kan I følge i Storms potespor rundt i udstillingen Ærø - Vores Ø. Der er spørgsmål til hvert rum og svarer I rigtigt, er der en besked fra Storm og en præmie til sidst.
Katteskattejagten er illustreret af Susanne Fournais Grube og hæftet kan også bruges som malebog.
 
Storm
 
Fra Storm hæftet

 

Ærøsk TV-køkken stars

Nu kan du se de fire små TV-udsendelser, hvor TV-kokkene Alvin Rasmussen og Peter Hansted tilbereder fire traditionelle egnsretter i vores udstilling i Brogade 3 i Ærøskøbing.

Den ærøske kulturhistorie kan opleves på mange måder. Man kan også spise sig igennem den!

Der har siden starten af 1970’erne været en stigende interesse for egnsretter, ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. Ærø er ingen undtagelse. Faktisk var Ærø Museums tidligere leder, Tove Kjærboe, en af de første til at indsamle og beskrive traditionelle retter. Siden er der kommet flere kogebøger om mad på Ærø og i 2015 var brødrene Price med Danmarks Radio på besøg for at tilberede ærøske klassikere.

Det er korte film, men forhåbentlig en appetitvækker til selv at prøve retterne af og/eller forsøge sig med andre af de ærøske retter, som kan findes i hæftet ”Pund til Pund. Ærø Pandekager og andet godt. Ærøsk opskriftssasmling”.

Filmene er optaget på den fredede og idylliske Kammerådgård, hvor Lone Carstensen og Christian Møller har taget godt imod kokkene og TV-holdet. Programmerne er finansieret af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Ærøske egnsretter: Løvtens Paa'kar from Henrik Schrøder on Vimeo.

Ærø Museum ønsker alle et rigtig godt nytår med denne lille film om kogt torsk på ærøsk, som Peter Hansted og Alvin Rasmussen fremtryller. 

 

Foredrag i 2022-2023 stars

FOREDRAGSRÆKKE 2022-2023:

AFLYST Gerret Liebing Schlaber: Landskabet Ærø – og andre landskaber i Sønderjylland

Onsdag den 12. april kl. 19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Fra 1773 til 1867 var Ærø som bl.a. Femern, Ejdersted og Nordstrand lige syd for grænsen administrativt et landskab i Sønderjylland. Dermed fik Ærø en status, som ikke kendes i Kongeriget Danmark. Hvad det fik af konsekvenser for Ærø fortæller lektor Gerret Liebing Schlaber, der også har set på forskelle og ligheder mellem Ærø og Sønderjyllands andre landskaber. Gerret Liebing Schlaber er lektor ved det tyske gymnasium i Aabenraa.

Carsten Porskrog Rasmussen: Ærøs landbrug i sønderjysk perspektiv ca. 1500-1867

Onsdsag den 3. maj kl. 19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Der er skrevet meget lidt om det ærøske landbrugs historie med undtagelse af hertug Hans’ godsdrift og udskiftningerne. Enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen, Sønderborg slot, vil trækker hovedlinjerne op i Ærøs landbrugshistorie i perioden ca. 1500-1867, hvor Ærø var en del af Sønderjylland.

 

Tidligere foredrag sæson 2022-2023

Kim Furdal: Arkitektur og byggeskik i Marstal ca. 1800-1920

Dommergården onsdag den 21. september kl. 19.00

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Perioden fra ca. 1800 til 1920 var præget af nogle voldsomme økonomiske, sociale og fysiske forandringer af Marstal. Fra at være en udpræget skipperby i midten af 1800 var flækken i 1920 vokset til en anselig handelsby med et stort islæt af søfart. Kim Furdal fortæller om forandringerne med fokus på byens arkitektur og byggeskik i perioden.

Anita Lillevang: Før havneudvidelsen

Søby Værft, Dokvej 5, 5985 Søby Ærø, onsdag den 12. oktober. kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

I 2021 gennemførte Ærø Museum en undersøgelse af Søby Havn for at få en status inden havneudvidelsen. Undersøgelsen blev foretaget af Kulturformidler Anita Lillevang, Svendborg Museum, der vil fortælle om arbejdet og resultaterne. Foredraget holdes i værftets kantine.

Ida Hovmann: Om at bevare fortiden for eftertiden

Dommergården onsdag den 16. november. kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Det er ikke altid let at bevare fortidens spor på museerne. Udfordringerne bliver ikke mindre af de nye materialer som bl.a. plast, der er kommet til op gennem det tyvende århundrede. Heldigvis er der også kommet teknologiske løsninger, som kan hjælpe og understøtte det daglige bevaringsarbejde. Leder af Bevaringscenter Fyn, Ida Hovmand, fortæller om konservering og bevaring med afsæt i formidlingsprojektet ”FIF - Fortiden i fremtiden”.

 

Nicolaj Friderichsen: Ærøs historie i bevægelse. Filmaften.

Mamrelund onsdag den 25. januar kl. 19.00.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Tilmelding: Man skal tilmelde sig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 62522950 senest den 18. januar.

Filmaftenen gentages om nødvendigt i Mamrelund den 1. februar!

Er man til levende billeder og nostalgi, har man noget at glæde sig til, når Nicolaj Friderichsen viser film hentet fra hans filmarkiv. Man skal tilmelde sig til filmaftenen og det går efter først til mølle princippet. Hvis der er flere deltagere end der kan være på en aften gentages arrangementet.

Peter Henningsen: Portræt af en slyngel

Onsdag den 22. februar kl.19.00. Dommergården, Søndergade 16, 5970 Ærøskøbing. 

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Fra 1750 til 1781 var Ærø styret af den despotiske og egenrådige amtsforvalter Moritz Moritzen, som spredte skræk og rædsel blandt øens bønder og som tillige var mere end almindelig korrupt. Han endte derfor med at blive sat fra bestillingen i 1781, men fortsatte ufortrødent med at skabe problemer på øen frem til 1790, hvor han flyttede til Holsten. Peter Henningsen har i et stykke tid arbejdet på en bog om Ærøs historie og foredraget er baseret på hans arbejde med det ærøske materiale i Rigsarkivet.

Sigurd Arve Baslund: Havsmarken – en frodig arkæologisk arbejdsmark

Torsdag den 23. marts kl. 19.00. Kulturladen, St. Rise Landevej 20, 5970 Ærøskøbing.

Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Havsmarken synes nærmest at være et uudtømmeligt arkæologisk overflødighedshorn med spændende og vidtrækkende perspektiver. Hør arkæolog ved Langelands Museum, Sigurd Arve Baslund, fortælle om detektorfund, arkæologiske udgravninger og et helt usædvanligt strandmarked.