Efterlysning af planter stars

Efterlysning – Ærø Museum søger planter til museumshaven

For snart 20 år siden etablerede Ærø Museum med hjælp fra fonde og haveejere på Ærø, haven bag Brogade 3-5. Haven er en rekonstruktion af en købstadshave i Ærøskøbing anno 1920 komplet med prydhave og nyttehave, men der mangler noget. Igennem det sidste års tid har frivillige fra museets havegruppe kortlagt stauder, buske og træer for at skabe overblik over, hvad der trives og hvad som er forsvundet, siden haven blev etableret. Kortlægningen har vist, at der mangler flere karakteristiske stauder og løgplanter. Det vil vi gerne gøre noget ved og derfor bringer vi her en efterlysning.

Hvis du har én eller flere af følgende planter i din have, så vil vi være meget taknemmelige for en klump. Det drejer sig om: 

 • Akeleje
 • Alunrod
 • Asters
 • Astilbe (pragtspir)
 • Blå anemone
 • Drejeblomst
 • Engblomme
 • Fingerbøl
 • Floks
 • Husløg
 • Kobjælde
 • Kærminde
 • Løjtnantshjerte
 • Mandstro
 • Nellike (hvid)
 • Porcelænsblomst
 • Ridderspore
 • Sankthansurt
 • Staudevalmue
 • Stjerneskærm
 • Tusindstråle
 • Vibeæg

Vi afhenter planter i hele oktober 2020. Kontakt museumsinspektør Sille Radoor Larsen på tlf. 62 52 29 50 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for at aftale nærmere. På forhånd tak!

pj 053

 

Kastebolden Ærø - under Grever, Hertuger & Konger stars

Sidste udstillingsdag 31. oktober 20. Mandag den 15. juni er det præcis 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Ærø Museum markerer Genforeningen med en særudstilling ”Kastebolden Ærø – under Grever, Hertuger og Konger”.

Det har museet en helt særlig grund til. Fra 1410 og frem til 1867 var Ærø en del af Sønderjylland. Som følge af fredsaftalen med Preussen og Østrig efter nederlaget på Dybbøl i 1864 blev Ærø allerede genforenet med Kongeriget Danmark i 1867.

Udstillingen starter omkring 1232, hvor en dybt falleret dansk konge, Valdemar Sejr, havde brug for rigtig mange penge. Måske blev Ærø brugt som medgift til hans datter prinsesse Sofies bryllup med greven af Mark Brandenburg, Johan I, der bl.a. har grundlagt Berlin. Det betød, at Ærø gled ud af de danske kongers hænder og over på den mægtige nordtyske fyrsteslægt, ascanierne. Senere kom Ærø under schauenburgerne i Holsten. Ringen slutter med Ærøs genforening med Danmark i 1867.

At være kastebold betyder, at man er overladt til andres forgodtbefindende. Ærø og ærøboerne har været pantet, arvet og erobret af forskellige fyrstehuse. Men den særlige historie sætter endnu sine spor i det ærøske landskab. Det gælder bl.a. de to gavlhuse fra 1600-tallet, Philip Kochs hus og Priors hus i Ærøskøbing, der i dag er levende nedslag af Ærøs unikke historie.

I forbindelse med udstillingen udgiver Ærø Museum et udstillingskatalog ”Kastebolden Ærø” på 42 velillustrerede sider om Ærøs fascinerende historie fra ca. 1200 til 1867.

Fortiden er ikke bare fortid

Den er hver dag til stede på Ærø

Med venlig hilsen

Kim Furdal

museumsleder, ph.d.

Efterårsferie på Søbygaard

AFLYST pga Covid19: Uge 42 - Efterårsferie for børn og voksne på Søbygaard

Vi kan desværre ikke afvikle vores sædvanlige aktiviteter for børn, da vi ikke kan få det arrangeret indenfor de gældende plads- og afstandskrav.Vi holder normalt åbent fra 10 - 16. Sidste åbningsdag i år på Søbygaard  er søndag den 18. oktober 2020. Vi beklager og håber på, at vi får lov til at komme stærkt på banen i 2021.

Katteskattejagt i Brogade stars

Prøv vores tilbud til børn og voksne på Ærø Museum i Brogade.
Kender I Storm? Storm er naboens kat og han holder til i haven i Brogade, hvor han altid er god for en snak. Ser han sit snit til det, kan han også godt finde på at gå en runde i udstillingen og det har givet inspiration til vores nye gratis formidlingstilbud til børn i alderen 4-8 år og deres voksne.
Med Ærø Museums Katteskattejagt kan I følge i Storms potespor rundt i udstillingen Ærø - Vores Ø. Der er spørgsmål til hvert rum og svarer I rigtigt, er der en besked fra Storm og en præmie til sidst.
Katteskattejagten er illustreret af Susanne Fournais Grube og hæftet kan også bruges som malebog.
 
Storm
 
Fra Storm hæftet

 

Sæson 2020 på Søbygaard stars

Åbent alle dage fra kl. 10-16 fra den 29. maj til den 18. oktober 2020 på  Søbygårdsvej 2-4, 5985 Søby, Ærø, tlf. 62581676 i sæsonen. Entré inkl. udstillinger: Børn gratis, Voksne 60,- kr. Kys Frøen aktiviteter for børn 35,- kr. inkl. materialer.

I nordre længe kan man opleve "De malende musikere" (Thomas Agergaard, Ole Fick, Flemming Quist Møller, Troels & Lars Trier, Billie Koppel, Birgit Løkke og Peter Viskinde).

Udstilling med de Malende Musikere

Gruppen Malende Musikere samledes første gang i 2011 til en udstilling i Munkeruphus ved Dronningmølle i Nordsjælland ud fra den idé, at der er en symbiose mellem musikken og billedkunsten og det faktum at mange kunstnere udtrykker sig gennem begge medier.

Ideen og sammensætningen af kunstnere var åbenbart god, der var stor interesse for udstillingen.
Allerede året efter udstillede gruppen i Dronninglund Kunstcenter nord for Aalborg, og siden er det gået slag i slag med udstillinger over det ganske land.

Således gæstede gruppen også Søbygaard i sommeren 2015.

Gruppen som sådan er ganske løst og anarkistisk sammensat. Ingen programpunkter og ingen fælles malestil. Ingen regler udover god opførsel overfor hinanden og en musikalsk tilgang til livet og kunsten. 

Der har været forskellige kunstnere tilknyttet gruppen, men den faste grundstamme gennem alle årene har været Thomas Agergaard, Ole Fick, Flemming Quist Møller, Troels Trier og Lars Trier.

Ved årets udstilling på Søbygaard glæder vi os endvidere til at byde velkommen til Billie Koppel, Birgit Løkke og Peter Viskinde.

KUNSTNERNE

Lars Trier er konservatorieuddannet guitarist og har både spillet det klassiske koncertrepertoire og været med i mange sammenhænge på den rytmiske musikscene blandt andet som guitarist i kunstnerkolletivet Røde Mor.

Gennem mange år var Lars Trier docent i klassisk guitar ved Det kgl. danske Musikkonservatorium i København.
Han har sideløbende arbejdet som forfatter og illustrator af børnebøger og har i mange år udstillet værker i collage og akryl blandt andet med gruppen Malende Musikere.

Underfundige og humorfyldte, tegneserieagtige malerier, ofte med parafraser over verdenskunstens motiver og temaer.

Thomas Agergaard er jazz saxofonist, komponist og kunstner. For ham er der en stor sammenhæng mellem musik og maleri – det er en indre nødvendighed og noget intuitivt, der opstår i fordybelsen. Materialet arbejder for ham og han følger med i processen, indtil han føler noget er i balance. Det er en vild og fantasifuld skaberglæde, der driver ham og en lyst til at eksperimentere, så både farver og form går op i en højere enhed og når hinanden og udfordre beskueren.

For Thomas Agergaard er der flere verdener og han befinder sig i én af dem eller et sted midt imellem og skildre det mellemrum eller den verden. Det bliver til et billede af noget, som måske er en del af noget større.

Hans motivverden er som musikalske lydbilleder i et energifyldt geometrisk formsprog, hvor beslægtede mønstre og former sættes op mod hinanden og forstærker den visuelle oplevelse. De kunstneriske udladninger opstår i nuet i et naturligt flow, hvor han ikke har et specifikt motiv i tankerne, men oplever at blive til et talerør for ubevidste tanker og følelser. Efter det vilde spontane flow, hvor processen har forført ham, og grundformen er lagt, strukturerer han elementerne, og han ender ud med en koncentreret form af uendelige kombinationer og stærke farve variationer, der på en gang samler sig og skubber sig fra hinanden.

Thomas Agergaard giver os en fantasifuld verden, hvor formen og farverne høres og mærkes og sætter positive spor i os.  

©Af Kirsten-Marie Hedeland, Kunstanmelder ved Kunstavisen og Tv programvært på ”Kunst for Tiden”. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Flemming Quist Møller og Thomas Agergaard

Flemming Quist Møller

Billie Koppel er en dansk sangerinde og sangskriver, som næsten bogstaveligt er vokset op på scenen. Billie er datter af Annisette og Thomas Koppel (The Savage Rose).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Årets udstillere på slottet er Luca Berti, som tidligere har præsenteret sin fortoudstilling "Menneske og natur" på Ærø Museum i Brogade i Ærøskøbing.Hans nye fotoudstilling "Ø-FOLK de sydfynske øer".

Ø-FOLK De sydfynske Øer

Luca Berti

Særudstillingen “Ø-folk – De sydfynske Øer” viser en række af Luca Bertis fotografier fra Det sydfynske Øhav, som er blevet til på fod- og cykelrejser fra 2011 til 2020 på Ærø, Birkholm, Strynø, Langeland, Thurø, Tåsinge, Hjortø, Drejø, Skarø, Avernakø, Lyø og Bjørnø

Med et antropologisk blik dokumenterer Luca Berti landskaber og landsbyer, kirker og gårde samt de mennesker, der på én gang har formet og selv er formet af disse omgivelser. Billederne er æstetiske kunstværker og kulturhistoriske dokumentationer af menneske og landskab i det 21. århundrede.

De stemningsmættede, sort/hvide analoge fotografier skildrer de sydfynske øer, øboerne og de omgivende landskaber i fortættede, melankolske og næsten tidløse stemninger. Igennem fotografens linse ser vi glimt af nutidens landboliv og inviteres til at reflektere over det gensidige forhold mellem menneske og natur.

Luca Berti er født i Firenze i 1978. Han har været bosat i København siden 2008. Han har med sine kulturhistoriske projekter samarbejdet med en række nationale og regionale museer i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Italien. Indtil nu har han udgivet 10 fotobøger om livet og kulturen i de nordiske lande.

Tak til Langelands Museum, Den fynske Landsby, Karen Margrethe Fabricius, Ærø, Sanne og Lars Milling, Gl. Elmegaard, Drejø, Preben Sørensen, Skarø, Gitte Loftlund, SommerSild, Skarø og de mange øvrige, som velvilligt har stillet sig til rådighed for projektet. Uden denne opbakning ville udstillingen ikke være mulig.

Udstillingen er støttet af Kulturregion Fyn og Søbygaards Venner – tusind tak for det.

Et udvalg af billederne er til salg. For mere information se hjemmesiden www.lucaberti.com @lucabertifoto

Fisker, Langeland

Landskab, Lyø

Søndevej, Lyø

 

 

Ung bonde, Ærø

Foredrag i 2020-2021 stars

OBS starter kl. 19.30 i Mamrelund onsdag den 21. oktober - Harro Hallmann: Livet som tysk nordslesviger i Sønderjylland 2020 - Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

Med Genforeningen i 1920 fik Danmark et tysk mindretal i den nye landsdel. Hvordan er det at leve som moderne tysk nordslesviger i Sønderjylland 2020, hvor de tidligere konflikter mellem dansk og tysk er veget for en stadig tættere dialog og samarbejde? Harro Hallmann fortæller om livet som del af det tyske mindretal i Sønderjylland og de organisationer, der skaber rammerne for en tysk tilværelse nord for grænsen på tværs over grænsen og mellem de to mindretal. Harro Hallmann er kommunikationschef for det tyske mindretals organisation Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN). Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Harro Hallmanngl. kort over Slesvig

 

Mamrelund onsdag den 11. november kl. 19.00 - Nicolaj Friderichsen: Ærøskøbing i levende billeder.

Nicolaj Friderichsen har fundet en række film frem af gemmerne, der tegner et levende portræt af Ærøskøbing. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

ærøskøbing

Dommergården onsdag den 10. februar. kl. 19.00 - Kim Furdal: Høj og lav i Marstal og Ærøskøbing

Marstal og Ærøskøbing har oplevet voldsomme og grundlæggende forandringer op gennem det 20. århundrede. De var begge søfartsbyer i starten af århundrede. Ved indgangen til det 21. århundrede havde begge lagt søfarten bag sig for i stedet at fokusere på turisterhvervet. Det har fået nogle gennemgribende konsekvenser for befolkningen i de to byer. Kim Furdal har set på forandringernes betydning for befolkning i Marstal og Ærøskøbing med ganske overraskende resultater. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

marstal beskåret

 

Dommergården torsdag den 25. marts kl. 19.00 - Lars N. Henningsen: Statholder Carl af Hessen og fattighaverne i Ærøskøbing. Foredraget afholdes i samarbejde med Folkeuniversitetet på Ærø.

I 1821 fik Ærøskøbing som en af de første købstæder i hertugdømmerne en fattighave i byens udkant. Haverne blev etableret på initiativ af statholder Carl af Hessen. Fattighaver forveksles ofte fejlagtigt med kolonihaver, men var et led i fattigdomsbekæmpelsen i starten af 1800-tallet. Fhv. leder af arkivet ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Lars N. Henningsen, fortæller om forsøget på at bekæmpe fattigdom og ophavsmanden til haverne, statholder Carl af Hessen. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.

Carl af Hessen.png

 

Dommergården onsdag den 14. april kl. 19.00 - Jens Frøslev Christensen: To skipperbyer ser på sig selv og hinanden

Hvordan ser Marstal og Ærøskøbing på sig selv og deres historie? Og hvordan ser de to forhenværende søfartsbyer på hinanden? Jens Frøslev Christensen har de senere år arbejdet med de to byers grundfortællinger, der er skabt op gennem 1900-tallet og som de optræder i litteraturen i dag. Entré: Ikke medlemmer 50 kr. pr. person. Medlemmer gratis.