Fortiden i fremtiden
Fortiden i fremtiden

Fortiden i fremtiden

Fortiden i fremtiden. Magtens grundstoffer

Den 7. februar åbner udstillingen ”Fortiden i fremtiden. Magtens grundstoffer” på Ærø Museum i Ærøskøbing.

Takket være generøse fondstilskud har det været muligt at anskaffe ny og moderne teknologi til konservatorerne på Bevaringscenter Fyn i Rudkøbing. Udstillingen vil ikke alene vise, hvorledes denne nye teknologi gør os bedre i stand til at bevare museernes genstande for fremtiden. Den vil også give eksempler på, hvorledes naturvidenskaben kan bringe ny viden om vores fortid.

Hvorledes kan den moderne teknologi bestemme grundstofsammensætningen og til tider fravriste genstandene overraskende svar? Er sildesalaten på uniformsjakken det pure guld? Hvilke historier afslører den blå glasperle fra bronzealderen og hvad er det for materialer, vi gennem tiderne har spejle os i?

Spørgsmålene er hentet fra udstillingen og svarene kan findes på udstillingen.

Udstillingen er den første af fem vandreudstillinger om naturvidenskabens møde med fortiden. Bag projektet ”Fortiden i fremtiden” og de fem udstillinger står Bevaringscenter Fyn, Ærø Museum, Langelands Museum, Marstal Museum, Svendborg Museum, Øhavsmuseet Faaborg og Østfyns Museer.

Samtidig med udstillingen tilbyder Bevaringscenter Fyn og museerne tværfaglig undervisning til skoler og uddannelsesinstitutioner på Ærø. Til at udarbejde undervisningsforløbet har museerne allieret sig med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

Virkeliggørelsen af projektet er blevet muligt i kraft af velvillig støtte fra Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

5 praksisorienterede vandreudstillinger på Fyn.

Seks museer på Fyn, Ærø og Langeland søsætter sammen med Bevaringscenter Fyn et helt nyt og unikt projekt: ”Fortiden i Fremtiden”, hvor humaniora og naturvidenskab smelter sammen. Gennem nærværende og praksisorienteret undervisning, med udgangspunkt i den naturvidenskabelige arbejdsproces, får eleverne et godt indblik i, hvordan fag som: historie, arkæologi, fysik/kemi, biologi og geografi kan gå hånd i hånd og hjælpe nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Undervisningen vil gøre formidlingen af kulturarven vedkommende, og eleverne vil få en helt ny indsigt i fund fra fortiden.

I den første vandreudstilling der forløber i 2019-2020 kan eleverne lære om bestemmelse og datering af fund ift. bl.a. grundstofsammensætning med afsæt i naturvidenskabelige metoder og brug af teknisk udstyr. Yderligere kan eleverne, via vores dygtige konservatorer og åbne værksteder få indsigt i, hvordan man behandler og konserverer fortidens fund, så kulturskattene bevares for fremtiden.

Du vil kunne læse mere samt indhente inspiration til din undervisning og undervisningsmateriale på www.skoletjenesten.dk og på dit lokale museums hjemmeside i løbet af efteråret:

Senest ændret mandag, 27 januar 2020 12:52
(0 bedømmelser)

Skriv en kommentar